یکی از انواع شیشهها، شیشه ضد گلوله میباشد که به این دسته از شیشهها، شیشههای بالستیک نیز میگویند. در اولین نگاه به این شیشهها مانند شیشههای معمولی هستند، یعنی از لحاظ ظاهری به یکدیگر شباهت دارند، از این رو متوجه تفاوت بین آنها نخواهید شد امّا در کارکرد بسیار متفاوتاند. شیشههای ضد گلوله در موارد خاصی مانند مراکز فروش طلا، صرافیها، مراکز امنیتی، برخی از اتومبیلها و… به کار گرفته میشوند.
در این مقاله قصد داریم درباره شیشههای ضد گلوله توضیحاتی را ارائه دهیم که ممکن است در هنگام خرید و استفاده از این نوع شیشهها به شما کمک کند.
فهرست مطالب
به شیشههایی که دارای ایمنی بالایی هستند و در برابر هر گونه ضربه استحکام زیادی از خود نشان میدهند، شیشه ضد گلوله میگویند. در صورت برخورد ضربه و فشار این نوع از شیشهها نمیشکنند و فقط ترک برمیدارند، این عملکرد سبب میشود که به افراد آسیبی وارد نشود.
شیشههای ضد گلوله متشکل از چندین لایه میباشند که ضخامتهای آنها متغیر است. به طور معمول این نوع از شیشهها در ضخامت های ۴، ۵، ۶، ۸، ۱۰، ۱۲ میل تولید میشوند. برای اتصال شیشهها به یکدیگر از طلق PVB و یا از چسب رزین استفاده میکنند. از دلایل مهمی که شیشههای ضد گلوله نمیشکنند و تنها ترک برمیدارند، استفاده از طلق و یا چسب در ساختار آنها میباشد. چرا که این مواد باعث جذب شیشهها به خود شده و از ریزش آنها جلوگیری مینماید.
جهت ساخت شیشه ضد گلوله در ایران روشهای گوناگونی وجود دارد، امّا به طور عمده شرکتهای سازنده آن در ایران روش لایه لایه سازی یا Lamination را به کار میگیرند.
در ساخت چنین شیشههایی از چندین لایه شیشه استفاده میکنند. اگر دقت کرده باشید شیشههای ضد گلوله ضخیمتر از شیشههای معمولی هستند. این امر ناشی از آن است که در فرایند لایه سازی بین لایههای شیشهها یک نوع پلاستیک سخت به نام پلی کربنات تعبیه میشود. پس ساختار این نوع از شیشهها ترکیبی از شیشه و پلاستیک میباشد که در برابر ضربه و فشار مقاومت بالایی از خود نشان میدهند. به عبارتی هر چه قدر ضخامت شیشهها بیشتر باشد، ایمنی آنها نیز افزایش مییابد.
تاریخچه شیشههای ضد گلوله
در قرن بیستم فردی با نام بندیکتوس که یک شیمیدان اهل فرانسه بود به طور اتفاقی شیشههای ضد گلوله را کشف کرد. در آن هنگامی که بندیکتوس در آزمایشگاه بر روی شیشهای کار میکرد، ناگهان شیشه بر روی زمین افتاده ولی در کمال ناباوری شیشه نمیشکند. پس از آن بندیکتوس تحقیقاتی را روی شیشه انجام داده تا دلیل نشکن بودن آن را پیدا کند. بعد از بررسیها و تحقیقات لازم معلوم شد که عنصر کربن در مواد سازنده شیشه وجود دارد، پس به همین دلیل شیشه در برابر شکستن مقاوم بوده است.
به طور معمول مواد پلاستیکی در برابر ضربه مقاومت زیادی دارند و هنگامی که این مواد با شیشه ترکیب میشوند، شیشههای ضد گلوله را میسازند. عملکرد مواد پلاستیکی در این شیشهها بدین صورت است که در هنگام برخورد ضربه به شیشه، مواد پلاستیکی موجود فشار ناشی از ضربه را جذب میکنند و سپس آن را بر روی سطح شیشه پخش مینمایند.
مکانیزم اثر شیشههای ضد گلوله
از زمان اختراع شیشههای ضد گلوله تا امروز تغییرات زیادی در ساختار شیشهها به وجود آمده است. منظور از تغییرات این است که با استفاده از موادی جایگزین مقدار مقاومت شیشهها را بالا میبرند. به دلیل ساختار لایه لایهای این نوع از شیشهها، هنگامی که ضربهای به آن وارد میشود اثرات آن به تاخیر میافتد.
در زمان برخورد یک ضربه بسیار سهمناک مانند گلوله اولین لایه تعبیه شده سوراخ میشود، امّا در دومین و سومین لایه که PVB و شیشه هستند شدت ضربه بسیار کاهش مییابد. عملکرد این لایهها به صورتی است که از پیشروی بیشتر گلولهها جلوگیری میکنند و پس از آن که گلوله نتواند شیشه را بشکند، درون شیشه باقی میماند.
رنگ شیشههای ضد گلوله
به دلیل وجود برخی از مواد در ساختار این شیشهها باعث شده است که شیشههای ضد گلوله در سه رنگ سبز، زرد و شفاف تولید شوند. رنگ سبز شیشههای ضد گلوله به دلیل وجود ناخالصیهایی میباشد که از آن برای افزایش قطر شیشه استفاده میکنند، امّا این مواد باعث کاهش قیمت و کیفیت شیشه میشوند. در شیشههای ضد گلوله زرد رنگ نیز از رزین بهره میبرند. این مواد نیز کیفیت شیشه را از لحاظ امنیتی پایین میآورد.
در طرفی دیگر جهت ساخت نوع شفاف این شیشهها، از شیشههای خام باکیفیتی استفاده میکنند که برای افزایش مقاومت این دسته از شیشهها، لایههای PVB را در ساختار آنها به کار میگیرند. همچنین شیشههای ضد گلوله شفاف با افزایش قطر تغییر رنگ نمیدهند.
ویژگی شیشههای ضد گلوله
- استحکام: این مسئله بدیهی است که شیشههای ضد گلوله بسیار مقاوم میباشند و مهمترین دلیل انتخاب آنها استحکام بالای آن است، به طوری که میتوانند فشاری تا حدود ۹۵ مگا پاسکال را متحمل شوند.
- امنیت: همانگونه که در بخش قبلی نیز به آن اشاره شد، این نوع از شیشهها به هنگام ورود ضربه و فشار نمیشکنند و تنها به ترکهایی بسنده میکنند. این امر سبب میشود که ایمنی و امنیت افراد حاضر در آن مکان تضمین شود.
- مقاوم در برابر حرارت: شیشههای ضد گلوله میتوانند تا دمای ۳۲۰ درجه سانتی گراد را تحمل کنند.
قیمت شیشه ضد گلوله
با توجه به نوسانات قیمت در بازار، نمیتوان برای محصولات قیمت مشخصی را تعیین کرد. اما میتوان با داشتن اطلاعاتی قیمت تقریبی آن را محاسبه کرد. دو عامل مهم در تعیین قیمت شیشههای ضد گلوله، اندازه آن بر حسب متر مربع و میزان ضخامت آنها میباشد. ضخامت این دسته از شیشهها بین ۴ تا ۱۰ میلی متر متغیر است. در رابطه با تعداد لایههای به کار رفته در ساخت آنها باید گفت که در حالت عادی از دو لایه شروع میشوند. رنگ و نوع شیشه از عوامل فرعی دیگری هستند که در تعیین قیمت شیشههای ضد گلوله مؤثرند.
کلام آخر
به این موضوع نیز توجه داشته باشید که نمونههای قلابی شیشههای ضد گلوله در بازار اشباع شده است. حتما این مسئله را جدی بگیرید چرا که از این نوع شیشهها در موارد امنیتی استفاده میکنند و در صورت مغایرت ممکن است تلفات جبران ناپذیری در پی داشته باشد.