هنگامی که در یکی از واحدهای یک ساختمان آتش سوزی رخ میدهد، آتش به واحدها و طبقههای دیگر نیز سرایت میکند. در چنین وضعیتی اگر واحد آتش گرفته مجهز به درب ضد حریق باشد، آتش سوزی به دیگر نقاط ساختمان منتقل نمیشود. دربهای ضد حریق در برابر آتش مقاوم هستند، از این رو بسیاری از افراد به منظور جلوگیری از چنین پیامدهایی از آنها استفاده میکنند. در ادامه در رابطه با دربهای ضد حریق توضیحات بیشتری را به شما ارائه میدهیم.
فهرست مطالب
مقررات ملی ساختمان درب ضد حریق
در بحث ساختمان سازی با چند مورد روبرو هستیم از جمله تخریب سازه، تعمیر و مرمت ساختمان، نوسازی و توسعه بنا، تغییر کاربری و هر گونه بهره برداری از سازه. در هر یک از عملیات ذکر شده افراد مجری (اجرا کنندگان و کارفرمایان) موظف هستند که قوانینی را رعایت کنند. این قوانین شامل ضوابط فنی، حقوقی و اجرایی میباشد. به عبارت سادهتر مقررات ملی ساختمان حداقلها را تعیین میکند، مثلاً چه چیزهایی را باید و چه چیزهایی را نباید در ساختمان سازی انجام داد.
در رابطه با مقررات ملی ساختمان درب ضد حریق، باید گفت که از سوی سازمان آتش نشانی قانون و مقرراتی به تصویب رسیده است که باید طبق آن دربهای مقاوم در برابر حریق ساخته شوند.
مشخصات درب ضد حریق
مشخصات درب ضد حریق باید به تایید سازمان آتش نشانی رسیده باشد. در بخش زیر به شرح مجموعهای از مشخصات مصوب این دسته از دربها میپردازیم.
- در دربهای ضد حریق فلزی، لنگه درب و چهارچوب درب از ورقهای فولادی تشکیل میشوند. در این دسته از دربها چهارچوبها بین ۱.۵ تا ۲ میلی متر و داخل لنگه دربها بین ۱.۲۵ تا ۱.۵ میلی متر ضخامت دارند.
- در داخل لنگه درب فلزی با ساختار خاصی روبرو هستیم. بدین صورت که در داخل آنها از موادی همچون پشم سرامیک و یا پشم سنگ استفاده میکنند. این مواد بدون ضرر میباشند که از ۸۰ تا ۱۲۰ کیلوگرم بر متر مکعب دانسیته را دارا هستند. همچنین در برابر گرمایی که دمای آن ما بین ۸۵۰ درجه تا ۱۲۰۰ درجه سیلسیوس میباشد، مقاومت خاصی از خود نشان میدهند. پشم سنگهای مورد استفاده در این نوع از دربها هم دارای گواهینامه استاندارد از سازمان استاندارد ایران هستند و همچنین داری درجه A استاندارد میباشند.
- در بحث رنگ رویه دربها و چهارچوبها باید گفت که آنها را به روش الکترواستاتیک رنگ پاشی کورهای میکنند.
- در قسمتهای معینی از دربها، یراق آلات و لولههایی نصب شدهاند. دستگیره anti panic، لولاهای درب، نوار دودبند، دستگیره پشت، درز گیر دور لنگه درب و آرام بند از جمله یراق آلات استفاده شده در این نوع از دربها هستند.
هر یک از این یراق آلات به منظور خاصی تعبیه شدهاند. به عنوان مثال از آرام بندها به منظور بسته شدن خودکار دربها استفاده میکنند و یا از درز گیر دور لنگه درب بدین دلیل بهره میبرند که مانع خروج گازهای سمی و دود به خارج از ساختمان میشوند. همچنین در محیطی که آتش سوزی رخ داده است، درز گیرهای دور لنگه درب مانع ورود اکسیژن به محیط داخلی میشوند. در واقع با جلوگیری از ورود اکسیژن به محیط آتش گرفته، پروسه اشتعال به کندی پیش خواهد رفت. - این دسته از دربها به هنگام آتش سوزی به مدت ۶۰ الی ۲۴۰ دقیقه در برابر آتش دوام میآورند. به علاوه این دربها باید بدون قفل ساخته شوند.
شیشه دوجداره
همانگونه که از نام این شیشه مشخص است از دو شیشه مجزا تشکیل شده است. این شیشهها به صورت موازی در کنار یکدیگر قرار گرفته و فاصله خالی آنها توسط هوا و یا مواد خشک کننده پر شده است. شیشه دوجداره از انتقال حرارت و سر و صدا جلوگیری کرده و عایق بسیار خوبی برای سازههای ساختمانی محسوب میشود.
ضخامت درب ضد حریق دودبند
تولید کنندگان دربهای ضد حریق این قابلیت را دارند که این دسته از دربها را در ابعادهای مختلف تولید کنند. در این بین ابعاد استاندارد دربهای ضد حریق که به تأیید سازمان آتش نشانی نیز رسیدهاند به دو دسته تقسیم میشوند :
- ابعاد استاندارد: ۲۱۰×۱۱۰
- ابعاد استاندارد: ۲۱۰×۱۰۵
جهت باز شدن درب ضد حریق
این دسته از دربها را میتوان در دو نمونه چپ بازشو و راست بازشو تهیه نمود. در هنگام انتخاب و خرید درب ضد حریق حتما به این نکته توجه کنید که درب مورد استفاده شما قرار است که به کدام سمت باز شود.
ممکن است که شما یک درب چپ بازشو خریداری کنید، امّا محلی که قرار است درب را در آنجا نصب نمایید طرف چپ آن بسته باشد. از طرفی دیگر بهتر است دربها به سمتی باز شوند که فضای باز و یا راه خروج به همان طرف باشد. این امر ناشی از آن است که به هنگام وقوع حادثه عملیات با سرعت بیشتری پیش برود.
نحوه نصب درب ضد حریق
نکاتی در باب نحوه نصب درب ضد حریق وجود دارد که بایستی به آنها توجه گردد. نصب درب ضد حریق باید توسط افراد متخصص انجام گیرد چرا که در صورت وجود کمترین قصور، ممکن است صدمات جبران ناپذیری داشته باشد. در این بحث با دو نوع روش مختلف میتوانیم دربهای ضد حریق را نصب نماییم: روش رول بوت و روش جوش دادن. در بخش زیر درباره هر یک از روشهای موجود توضیحاتی را ارائه خواهیم داد.
- روش رول بوت
طریقه نصب به روش رول بوت بدین شرح است که در وهله اول باید بخشهای داخلی قاب را آماده نمایید. در آماده سازی آن باید به اندازه ۱۵ سانتی متر با ملات سیمان بخشهای داخلی آستر سازی شوند. اگر آستر سازی به درستی صورت نگیرد، این امکان وجود دارد که در هنگام نصب، پیچشی رخ دهد. از این رو قبل از آن که برای نصب اقدام کنید، باید سطح زیر سازی شده را صاف نمایید.
قبل از قرار دادن درب در محل مورد نظر از تراز استفاده کنید. در روی چهارچوب سوراخهایی ایجاد شده است که متناسب و هماهنگ با آن سوراخها، دیوار را در امتداد آنها سوراخ نمایید. سپس رول بوتها را در مکانهای سوراخ شده وارد کنید. پس از آن دربها را به وسیله لولا به فریم انتظار متصل نمایید.
- روش جوش دادن
در اولین گام باید در بخشی از درب که باله وجود ندارد وارد چهارچوب نموده و سپس در محل تعیین شده آن را تراز نمایید. در قسمت داخلی چهارچوب سوراخهایی تعبیه شده است که بایستی با چند خال جوش، درب را به آن سوراخها جوش بزنید تا به صورت کامل نصب گردند. در این روش زیر سازی سطح، بعد از نصب درب صورت میگیرد.
نمونه کارهای شرکت زیما
در این مقاله سعی بر آن بود که نکاتی را در باب دربهای ضد حریق برای شما بازگو کنیم. به علاوه درباره نحوه نصب این دسته از دربها نیز برای شما توضیحاتی را شرح دادیم، امّا بهتر است برای نصب آنها از افراد حرفهای و متخصص در این زمینه کمک بگیرید، چرا که اگر نصب آنها به درستی صورت نگیرد ممکن است خسارتهای جانی و مالی زیادی را در پی داشته باشد.