امروزه خطرات بسیاری از جمله آتشسوزی میتواند برای هر کسی پیش بیاید. برای اینکه خسارتهای ناشی از آتشسوزی کمتر شود دربهای ضدحریقی توسط بشر ابداع شده است که میتواند موثر واقع شود، زیرا این شیشهها در مقابل حرارت بسیار مقاوم هستند. در ادامه به موضوعهایی از قبیل درب دودبند یا ضد حریق چیست و چه ضوابط و کاردبردهایی دارد اشاره خواهیم کرد.
فهرست مطالب
درب دودبند آتش نشانی یا ضدحریق چیست؟
دربهای ضدحریق به دربهایی هستند که در مقابل حرارت مقاوم میباشند. یعنی اینکه این دربها میتوانند در مقابل حرارت تا زمان حدوداً ۱ یا ۲ ساعت مقاوم عمل کنند و از خطراتی همانند گسترش یافتن آتش در فضای باز جلوگیری کنند. اینگونه از دربها برای مشاغل پرخطری همانند آتشنشانی مناسب است، چرا که بیشتر اوقات خود را با آتش سر و کار دارند. پس درب دودبند و ضدحریق برای آنها میتواند مفید واقع شود و از بیشتر خطرات جلوگیری کند.
ضوابط درب دودبند آتشنشانی یا ضد حریق چیست؟
همانطور که گفته شد دربهای ضد حریق از مقاومت بالایی برخوردار هستند. روی دربهای ضد حریق پس از ساخته شدن، آزمایشات متفاوتی انجام میگیرد که بتوان مقاومت آن را اندازهگیری کرد. همچنین درصد این مقاومت بر روی آن به صورت مشخصی یادداشت میشود، چون در برخی از اماکن به درب ضد حریق مقاومتری احتیاج است.
از دربهای ضدحریق میتوان برای خروج بهتر و راحتتر استفاده نمود مثلاً با استفاده از این دربها در پلهها و آسانسورها میتوان امنیت یک مکان را برای خروج از آتشسوزی بالا برد. همچنین این دربها دارای ضوابطی هستند که در ادامه به آنها اشاره خواهیم کرد:
- هر یک از اجزای این دربها باید مورد تایید سازمان کنترل استاندارد قرار بگیرد و از استاندارد کافی برخوردار باشد.
- دودبندها برای ساختمانهای حداقل چهار طبقه و حداقل ارتفاع ۱۵ متر قابل اجراست.
- معمولا طریقه باز بسته شدن این دربها بصورت تک لگه بوده و در صورت باز شدن بصورت دو لگه نباید بیشتر از ۱۲۰ سانتیمتر باشد.
- در هنگام نصب باید به تراز بودن دربها توجه شود یعنی هر دو سطح داخلی و بیرونی در یک سطح قرار گیرند.
- اگر برای این دربها از قفل استفاده میشود کلید آن باید در اختیار تمام ساکنین ساختمان قرار گیرد.
کاربرد درب دودبند
درب دودبند در مکانهای مختلفی میتواند کاربرد داشته باشد. برای مثال در ساختمانها برای مکانهای مختلف میتوان از آن استفاده کرد. اصلیترین کاربرد درب دودبند راهپله و راهروها میباشد که امنیت فراوانی برای ساختمان فراهم میآورد. مثلاً در راهروهای ساختمانهای مهم مانند بیمارستانها، برجها و… میتوان با استفاده از درب دودبند، امنیت بیشتری به ساختمان داد و از عبور گرد و غبار به داخل راهپله جلوگیری کرد. همچنین میتوان از عبور آتش سوزی و دود جلوگیری کرد و یا بین طبقات مکانی خصوصی تشکیل داد.
جنس درب دودبند
با پیشرفت علم، رفته رفته مصالح ضد حریق جای مصالح قدیمی دیگر را در ساختمانسازی گرفته است. درب دودبند هم یکی از آنهاست که از جنس شیشه سکوریت و ضدحریق میباشد. این دودبند از نظر مقاومت بسیار مقاوم میباشد و این توانایی را دارند که دماهای ۲۵۰ درجه بالای صفر و یا ۸۰ درجه زیر صفر را تحمل کنند.
این شیشهها به اندازه ده میل و با یراقهایی از جنس فلز و در رنگ طلایی و نقرهای قابل استفاده میباشد. اکثر این شیشهها به حالت براق و شیشهای استفاده میشوند، ولی علاقهمندان میتوانند آنها را به حالت دودی و مات هم سفارش دهند.
محل درب دودبند
برای آنکه یک شیشه ضد آتش شود در فرآیند تولید، به مواد اولیه آن اکسید بوریک اضافه میشود. همچنین سیلیس استفاده شده در تولید این شیشهها کمی بیشتر از شیشههای معمولی میباشد. از این شیشه بیشتر در مکانهایی که در معرض آتش قرار دارند استفاده میشود.
درب دودبند در مکانهای مختلف از جمله موارد زیر قابل نصب و استفاده است:
- دربهای اضطراری در خروجی ساختمانها
- راهپلههای اضطراری
- پاگردها
- بیمارستانهای مختلف
- فرودگاههای شهر
- سالنهای بزرگ همانند سالن سینما و تئاتر
- استادیومهای ورزشی
- آزمایشگاههای مختلف
- ساختمانهای مسکونی و اداری
- پاساژها و بازارها
- نیروگاه و پالایشگاهها و….
ابعاد درب دودبند
ابعاد درب دودبند باید مورد تایید سازمان آتشنشانی قرار بگیرد و این ابعاد در مکانهای مختلف متفاوت است. برای مثال ابعاد ۲۱۰ در ۱۱۰ به صورت پشت تا پشت درب و یا ابعاد ۲۱۰ در ۱۰۵ برای پشت تا پشت چهار چوب درب مورد تایید سازمان آتشنشانی میباشد. البته افراد میتوانند از ابعاد غیر استاندارد نیز استفاده کنند که آن نیز باید مورد تایید سازمان آتشنشانی قرار گیرد. ولی برای ساخت ابعاد غیر استاندارد زمان بیشتری لازم است تا با معیارهای مناسب همخوانی داشته و خطری را در پی نداشته باشد.
محل نصب درب دودبند ضد حریق
درب دودبند در مکانهای مختلف از جمله موارد زیر قابل نصب و استفاده است:
- دربهای اضطراری در خروجی ساختمانها
- راهپلههای اضطراری
- پاگردها
- بیمارستانهای مختلف
- فرودگاههای شهر
- سالنهای بزرگ همانند سالن سینما و تئاتر
- استادیومهای ورزشی
- آزمایشگاههای مختلف
- ساختمانهای مسکونی و اداری
- پاساژها و بازارها
- نیروگاه و پالایشگاهها و….
ضوابط و الزام درب دودبند
همه دربهای دودبند باید تاییدیه سازمان آتشنشانی و تاییدیه ناظر ساخت را داشته باشند. برای تمام ساختمانها با توجه به تعداد طبقات، پیلوت و ارتفاع، قوانین مختلفی وجود دارد که باید رعایت شود. درب دودبند باید به صورت لولایی ساخته شود، یعنی اینکه روی پاشنه خود بگردد. همچنین از مصالح مقاوم و سکوریت ساخته شوند که در مقابل آتش نیز مقاوم عمل کنند.
عرض دربهای دودبند را میتوان از سایز ۶۰ تا ۸۰ سانتیمتر استفاده کرد. سطح داخلی و خارجی دربهای دودبند باید همسطح باشند و نباید اختلافی در اراز وجود داشته باشد. همچنین دربهای دودبند باید به راحتی باز و بسته شوند و نباید در آنها از قفل و کلید استفاده شود. بنابراین اگر قصد استفاده از این دربها را دارید حتما از نوع آسان بازشو استفاده کنید.
نمونه کارهای شرکت زیما
همانطور که اشاره کردیم دربهای دودبند دربهایی مقاوم در برابر ضربه و آتشسوزی هستند که از جنس شیشه سکوریت میباشند. افرادی که میخواهند از آن استفاده کنند میتوانند با گرفتن تاییدیه سازمان آتش نشانی و ناظر به راحتی از آنها استفاده کنند و از عبور آتش و ضربه و گرد و غبار خاطر جمع باشند. این دربها کاربرد فراوانی میتوانند داشته باشند و در مکانهای مختلف میتوانند مورد استفاده قرار بگیرند.
آیا با شرکت شیشه ساختمانی زیما آشنا هستید؟ نمونه کارهای ما رو میتونید توی ادامه مطلب مشاهده کنید.