انواع شیشه ساختمانی و کاربردهای آن در معماری ساختمان

انواع شیشه ساختمانی چیست ؟ - شرکت مهندسی زیما

امروزه در سازه‌های مختلف برای ایجاد یک محیط مدرن، شیشه‌ ساختمانی جزو اولویت‌های اصلی محسوب می‌شود. از  این رو طراحان و معماران زیادی از انواع شیشه به عنوان یک متریال بسیار جذاب در قسمت‌های مختلف ساختمان استفاده می‌کنند. تنوع شیشه به قدری زیاد است که روز به روز طرفداران زیادی در زمینه صنعت معماری پیدا می‌کند.

شیشه‌ها در موارد زیادی مورد استفاده قرار می‌گیرند. از ظروف آشپزخانه گرفته تا انواع شیشه ساختمانی در صنعت ساختمان سازی.

فهرست مطالب

انواع شیشه ساختمانی کدامند؟

وجود تنوع در شیشه‌های ساختمانی از اصلی‌ترین دلایل محبوبیت آنهاست. تنوع درشیشه‌ها، پاسخگوی تمام سلیقه‌ها بوده و باعث ایجاد محیطی بسیار مدرن می‌شوند. در ادامه با انواع شیشه ساختمانی آشنا می‌شویم:

۱. شیشه دوجداره

شیشه دوجداره از دو شیشه مجزا تشکیل شده است. این شیشه‌ها بصورت موازی در کنار یکدیگر قرار گرفته و فاصله خالی آنها توسط هوا و یا مواد خشک کننده پر شده است.‌ شیشه دوجداره از انتقال حرارت و سر و صدا جلوگیری کرده و عایق بسیار خوبی برای سازه‌های ساختمانی محسوب می‌شود.

۲. شیشه ضدگلوله

شیشه نشکن که در اصطلاح به شیشه ضد گلوله نیز شهرت دارد، از دو الی سه لایه شیشه متصل به یکدیگر تشکیل شده است. این شیشه‌ها توسط نایلون بدون رنگ و شفاف با درجه حرارت زیاد و فشار بالا به هم متصل می‌شوند.

این شیشه‌ها حتی در صورت شکسته شدن به دلیل وجود نایلون در بین هر لایه‌، خرده شیشه‌ها به اطراف پخش نمی‌شوند. این شیشه‌ها در مکان‌هایی مانند خودرو پلیس که از نظر امنیتی مهم هستند بسیار کاربرد دارند. همچنین مغازه‌هایی که فروش اشیا قیمتی انجام می‌دهند، می‌توانند برای افزایش امنیت از این شیشه برای ویترین خود استفاده کنند.

۳. شیشه ضد آتش یا پیرکس

برای آنکه یک شیشه ضد آتش شود در فرآیند تولید، به مواد اولیه آن اکسید بوریک اضافه می‌شود. همچنین سیلیس استفاده شده در تولید این شیشه‌ها کمی بیشتر از شیشه‌های معمولی می‌باشد. از این شیشه بیشتر در مکان‌هایی که در معرض آتش قرار دارند استفاده می‌شود.

۴. شیشه رفلکس یا آینه‌ای

برای اینکه یک شیشه معمولی حالت رفلکس پیدا کند، بر روی آن  یک پوشش بازتاب کننده قرار می‌دهند. بازتاب شدن نور از سطح این شیشه‌ها باعث کاهش نفوذ حرارت می‌شود. از این رو برای کاهش دمای داخلی ساختمان نیازی به استفاده از تجهیزات خاص و صرف هزینه‌های سنگین نمی‌باشد.

شیشه‌های رفلکس بطوری طراحی شده‌اند که از منظره‌ی بیرون، تصویر محیط اطراف قابل مشاهده است.  امّا از فضای داخلی ساختمان، محیط بیرون بطور کامل قابل رویت می‌باشد.

۵. شیشه سکوریت یا میرال

برای اینکه شیشه‌های سکوریت ساخته شوند، باید بطور ناگهانی حرارت داده شده و سرد شوند. از این رو این شیشه‌ها در برابر ضربه و حرارت بسیار مقاوم بوده و به راحتی شکسته نمی‌شوند. این شیشه‌ها در اثر شکستن به قطعات ریز تبدیل می‌شوند. این قطعات لبه‌ی چندان تیزی نداشته و صدمه و جراحت زیادی به اطراف وارد نمی‌کنند.

۶. شیشه تاشو

شیشه‌های تاشو همانطور که از نامشان مشخص است به راحتی تا شده و در یک طرف جمع می‌شوند. این شیشه‌ها امکان استفاده از هوای آزاد را برای افراد مهیا کرده و بهترین گزینه برای استفاده در بالکن، آلاچیق، بهار خواب و … می‌باشد.

۷. شیشه لمینت

برای ساخت شیشه‌های لمینت و نشکن از دو یا چند لایه شیشه فلوت و یا سکوریت استفاده می‌شود. برای چسباندن این لایه‌ها از یک لایه طلق که جنس آن pvb  است استفاده می‌شود.

این شیشه‌ها به ندرت شکسته شده و به دلیل داشتن لایه pvb در هنگام شکستگی الگوی عنکبوتی ایجاد می‌کنند. این الگو از ریزش شیشه روی زمین و صدمه به افراد جلوگیری  می‌کند. از این رو  بهترین گزینه برای استفاده در سازه‌های مرتفع برای جلوگیری از حوادث احتمالی مانند زلزله، آتش‌سوزی و… می‌باشد.

۸. شیشه سندبلاست

برای اینکه شیشه‌ها سندبلاست ساخته شود از ساینده‌هایی معدنی مانند نوعی ماسه خاص استفاده می‌شود. این ساینده‌ها با فشار و شتاب بالا بر روی سطح شیشه پاشیده می‌شود.

این کار توسط کمپرسورهای خاص انجام شده و باعث ایجاد طرح و مات شدن شیشه‌ها می‌شوند. این نوع شیشه‌، از دیده شدن فضای داخلی جلوگیری کرده و بهترین گزینه برای استفاده در حمام، ادارات، آشپزخانه و… می‌باشد.

۹. شیشه کریستالی

برای اینکه یک شیشه بسیار درخشان و شفاف و به اصطلاح کریستالی شود، از اکسید سرب در فرآیند ساخت آن استفاده می‌شود. از آنجایی که این شیشه جزو شیشه‌های سیلیکاتی است، دارای مقاومت و سختی بسیار اندکی می‌باشد. این شیشه‌ها در صنعت ساخت ظروف بسیار مورد استفاده قرار می‌گیرد.

۱۰. شیشه خم

همانطور که از نام این شیشه مشخص است دارای ظاهری خمیده و منحنی می‌باشد. این شیشه‌ها در صنعت معماری، طرفداران خاص خود را دارد. شیشه‌های خمیده هارمونی و جذابیت خاصی ایجاد کرده و فضای محیط را بسیار جذاب و شیک می‌کنند.

شیشه چه کاربردهایی در معماری داخلی ساختمان دارد؟

در گذشته کاربردهای شیشه‌ها در ساختمان سازی تنها برای تعبیه پنجره‌ها بوده است، امّا امروزه کاربرد شیشه فراتر رفته و در موارد زیادی به کار گرفته می‌شوند. همچنین جدا از ساختمان سازی می ‌توانید با انواع شیشه و کاربرد های آن آشنا شوید.


  در بخش زیر به نمونه‌هایی از کاربرد شیشه در ساختمان سازی اشاره خواهیم کرد:

 

  • استفاده از شیشه در سقف
  • استفاده از شیشه در دیوار
  • استفاده از شیشه در حمام
  • استفاده از شیشه در ساخت درب‌ها
  • استفاده از شیشه در پله
  • استفاده از شیشه در ساخت نرده‌ها
  • استفاده از شیشه در کف

۱. استفاده از شیشه در سقف

امروزه استفاده از شیشه‌ها در سقف‌ها رایج شده است. در این حالت نور طبیعی می‌تواند به راحتی وارد فضای داخلی شود. همچنین باعث می‌شوند که فضا بزرگ‌تر به نظر آید.

 
انواع شیشه ساختمانی چیست ؟ - شرکت مهندسی زیما
 
 

 

۲. استفاده از شیشه در دیوار

در خانه‌هایی‌ که متراژ آنها کم است از دیوار‌های شیشه‌ای بهره می‌برند. چرا که آنها باعث می‌شوند که فضای خانه بزرگ‌تر دیده شود. علاوه بر آن استفاده از این سازه‌های شیشه‌ای در دکوراسیون داخلی، خانه را شیک و مدرن می‌سازد.

 

 

۳. استفاده از شیشه در حمام

ساخت حمام با استفاده از پارتیشن شیشه‌ای باعث زیباسازی فضای حمام می‌شود که علاوه بر کم هزینه بودن، سرعت اجرای بالایی نیز دارند. شما می‌توانید با کمترین هزینه و در سریع‌ترین زمان ممکن به این سازه دست یابید.

 
انواع شیشه ساختمانی چیست ؟ - شرکت مهندسی زیما
 
 

 

۴. استفاده از شیشه در ساخت درب‌ها

یکی دیگر از آیتم‌های موجود در این زمینه، درب‌های شیشه‌ای است. این درب‌ها عایق بسیار خوبی در برابر گرما و صوت هستند. همچنین به فضای ورودی شما طرحی زیبا و مدرن می‌بخشد.

 
انواع شیشه ساختمانی چیست ؟ - شرکت مهندسی زیما
 
 

 

۵. استفاده از شیشه در پله

از لحاظ بصری استفاده از شیشه‌ برای ساخت پله‌ها به فضا جلوه‌ای زیباتر و چشم‌نوازتر می‌دهد. البته بهتر است پله‌های شیشه‌ای برای فضای داخلی خانه طراحی شوند و برای پله‌هایی که در فضای بیرونی خانه ساخته می‌شوند گزینه مناسبی نمی‌باشد.

 

 

۶. استفاده از شیشه در ساخت نرده‌ها

به کار بردن نرده‌های شیشه‌ای برای راه پله‌ها نیز یکی از گزینه‌های کاربردی می‌باشد‌. علاوه بر راه پله،‌ برای نرده‌ بالکن نیز از این متریال استفاده می‌کنند که در این موقعیت بسیار کارآمد ظاهر شده است، چرا که باعث می‌شود با منظره‌ای چشم‌گیر روبرو شوید.  همچنین می‌توانید از نور طبیعی نیز بهره ببرید.

 
انواع شیشه ساختمانی چیست ؟ - شرکت مهندسی زیما
 
 

 

۷. استفاده از شیشه در کف

در وهله اول ممکن است استفاده از شیشه به عنوان کف در ساختمان‌ها کمی خطرناک به نظر آید چرا که امکان شکستگی وجود دارد. امّا باید گفت که با استفاده از روش‌هایی مانند لمینت کردن شیشه‌ها آن را مقاوم می‌سازند.

کاربرد شیشه در ساختمان سازی چیست؟

اگر کمی به دور و اطراف خود نگاه کنیم، سازه‌های شیشه‌ای مختلفی را خواهیم دید. این ماده در اغلب وسایل، از در و پنجره ساختمان گرفته تا ماشین و ظروف قابل مشاهده است.

در واقع می‌توان گفت که شیشه به گونه‌ای با زندگی ما عجین شده است. این ماده تاثیر بسزایی در زیبایی اشیا و امنیت سازه‌ها دارد و به همین دلیل در ساختمان‌ها از شیشه استفاده می‌شود.

مهمترین ویژگی شیشه برای استفاده در ساختمان چیست؟

شیشه به عنوان یک متریال شیک و زیبا، کاربرد بسیار زیادی در ساختمان‌ دارد. از انواع شیشه برای ایجاد یک سازه با طراحی زیبا و حتی عایق‌بندی شده استفاده می‌شود. از این رو در ساختمان سازی اطلاع از ویژگی و نحوه استفاده از شیشه بسیار ضروری است.

شیشه به طور طبیعی جزو متریال‌های شفاف محسوب می‌شود. شیشه‌ به راحتی نور را از خود عبور داده و باعث روشنایی فضا با نور طبیعی روز می‌شود. شفافیت شیشه باعث می‌شود تا اشیا پشت آن به راحتی قابل رویت باشد. استفاده از شیشه این امکان را برای افراد می‌دهد، تا دید کاملی از فضای باز بیرون داشته باشند.

 

  • درجه شفافیت
  • ضد آب و گرد و غبار
  • مقاوم در برابر خوردگی،حشرات و زنگ زدگی
  • عایق صوتی، الکتریکی و حرارتی
  • وزن سبک
  • کار آمد بودن و آماده به ساخت و ساز

۱. درجه شفافیت شیشه

شیشه به طور طبیعی جزو متریال‌های شفاف محسوب می‌شود. شیشه‌ به راحتی نور را از خود عبور داده و باعث روشنایی فضا با نور طبیعی روز می‌شود.

شفافیت شیشه باعث می‌شود تا اشیا پشت آن به راحتی قابل رویت باشد. استفاده از شیشه این امکان را برای افراد می‌دهد، تا دید کاملی از فضای باز بیرون داشته باشند. در همین راستا خالی از لطف نیست با انواع شیشه ساختمانی آشنا شوید.

  • شیشه مات
  • بلوک شیشه‌ای

۲. شیشه مات

این نوع از شیشه‌ها بیشتر در اتاق خواب‌، حمام و یا حتی اتاق نشیمن استفاده می‌شود. گاهی برای ایجاد طرح‌های متنوع روی این شیشه حکاکی می‌کنند. این حکاکی‌ها توسط اسید انجام شده و جلوه بسیار زیبا و متفاوتی روی شیشه‌ ایجاد می‌کنند.

 

۳. بلوک شیشه‌ای

ظاهر بلوک‌های شیشه‌ای متناسب با رنگ، بافت و اندازه شیشه ممکن است متفاوت باشد. معمولاً بلوک شیشه‌ای شفاف و طرح دار، محبوبیت بیشتری داشته و برای ساختمان‌سازی بسیار مورد استفاده قرار می‌گیرد. همچنین این شیشه‌ها مقدار مناسبی نور را وارد محیط کرده و بهترین گزینه برای استفاده در اتاق خواب، نماها و… می‌باشند.

۴. شیشه ساختمانی ضد آب و گرد و غبار است

وقتی صحبت از مصالح ضد گرد و غبار می‌شود، معمولا مصالح زیادی به ذهن خطور نمی‌کند. امّا شیشه‌هایی با سطح صاف و براق این ویژگی منحصر به فرد را دارند. این شیشه‌ها به راحتی تمیز شده و در محیط‌های مختلف، مدت‌ها بدون نیاز به تعمیر و نگهداری قابل استفاده هستند. همچنین ضد آب بودن این شیشه‌ها، از کف و دیوار در برابر باران محافظت می‌کند.

 

۵. ایجاد زیبایی در ساختمان

شاید معماران با مصالح سنگین و گران قیمت به طراحی فضای ساختمان بپردازند، امّا استفاده از شیشه علاوه بر مقرون به صرفه بودن زیبایی خاص و متفاوتی ایجاد می‌کند. همچنین تنوع شیشه‌ها به قدری زیاد است که طراحان می‌توانند با تلفیق  رنگ‌ها و طرح‌های مختلف روی شیشه، ظاهری منحصر به فرد به ساختمان بدهند.

استفاده از شیشه در معماری و ساخت سازه‌های مدرن به قدری اهمیت پیدا کرده که از آن در ساخت دیوار نیز استفاده می‌شود. این دیوار‌ها به دلیل ایجاد تاثیر مثبت در محیط، جای دیوارهای بتنی را پر کرده‌‌اند. در گذشته از شیشه بیشتر برای ساخت پنجره و درها استفاده می‌شد، ولی با پیشرفت‌های اخیر در صنعت ساختمان سازی، شاهد استفاده از این ماده بر روی دیوار و ایجاد برجسته سازی فضا بوده‌ایم.

۶. مقاوم در برابر خوردگی، حشرات و زنگ زدگی

شیشه بر خلاف فولاد در برابر رطوبت و اکسیژن مقاومت بالایی در برابر زنگ زدگی دارد. یعنی شیشه پس از سال‌ها قرار گرفتن در معرض آفتاب، رطوبت و سایر عوامل محیطی ظاهر اولیه خود را حفظ خواهد کرد. شیشه بر خلاف سایر مصالح ساختمانی در برابر شرایط‌های جوی مختلف و خوردگی‌های تدریجی بسیار مقاوم است. پس می‌توان گفت که شیشه یک ماده با ساختار پایدار می‌باشد که تغییرات جوی و آب و هوایی روی آن بی‌اثر است.


آنچه که یک شیشه را در برابر حشرات موذی مقاوم می‌کند، وجود اجزای معدنی در ساختار آن است. در واقع هنگام استفاده از شیشه به هیچ عنوان نگران موریانه و سایر حشرات نخواهید بود. زیرا به طور کامل تا مدت‌ها یکپارچگی خود را حفظ کرده و هیچ تغییر ظاهری نخواهد داشت. همچنین شیشه نسبت به سایر مصالح ساختمانی مانند فولاد، بتن و چوب نیاز به نگهداری و رنگ کاری مداوم ندارد. از این رو هزینه‌های نگهداری را به حداقل رسانده و مقرون به صرفه می‌باشد.

۷. شیشه عایق صوتی، الکتریکی و حرارتی است

شیشه از جهات مختلف عایق خوبی محسوب شده و به آسانی الکتریسیته را هدایت نمی‌کند. عایق الکتریکی بودن شیشه امکان استفاده از آن را در انواع چراغ‌ها و انواع سازه‌های ساختمانی مهیا کرده است. همچنین برخی از شیشه‌ها بطور خاص به منظوره یک ماده عایق تولید شده و از ورود و خروج صدا به محیط جلوگیری می‌کنند.

۸. شیشه سبک است

شیشه در مقایسه با سایر مصالح ساختمانی وزن بسیار سبکی دارد. شیشه به دلیل وزن کم، می‌تواند کاربرد منحصر به فردی برای سازه‌های مرتفع داشته باشد. مصالح ساختمانی دیگر مانند بتن، وزن کلی ساختمان را افزایش داده و احتمال شکست را افزایش می‌دهند. امّا با استفاده از شیشه در حالی که وزن کلی سازه کم است، می‌توان استحکام آن را افزایش داد.

 

۹. کار آمد بودن و آماده به ساخت و ساز شیشه

شیشه‌ها از طریق ذوب شدن، به راحتی به انواع اشکال، متناسب با طراحی سازه تبدیل می‌شوند. شیشه‌ها بصورت آماده در دسترس طراحان قرار گرفته و در محل تحویل آماده نصب می‌باشند. این کار باعث می‌شود تا فرآیند ساخت و ساز بسیار سریع پیش رود. همچنین به دلیل قالب گیری آسان، طیف گسترده‌ای از گزینه‌ها را در اختیار معمار قرار می‌دهند.

 
مهدی نجاری
مهدی نجاری
I'm Mahdi Najjari, an experienced SEO specialist with over 2 years in the industry. As a senior building glass and ecommerce specialist, I offer customized SEO strategies to help businesses succeed online. With a proven track record and a dedication to staying current with the latest trends, I have what it takes to take your business to the next level.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Call Now Button